Ezt az eszközt Randy Hetrick fejlesztette ki az ezredforduló tájékán a haditengerészet elit alakulatánál, mely mobil edzőteremként szolgált/szolgál a katonák számára.Az erő-, állóképesség, mozgáskoordináció, egyensúlyérzék, mozgékonyság, stabilitás jól fejleszthető általa, fokozza az anyagcserét, szikár izmokat eredményez.

A mai gyakorlatban alkalmazható bármilyen fittségi szinten, bármilyen életkorban, bárhol, ahová stabilan felakasztható.

A felfüggesztéses edzés lényege, hogy a felhasználó kezét, vagy lábát egy felfüggesztési pont tartja, a másik végtaggal a talajon támaszkodik, ellenállásként pedig a saját testsúlyát használja.Az intenzitást a test, talajjal bezárt szöge illetve a stabilitás adja.

 

Nemcsak egészséges emberek használhatják, hanem végtag-, vagy gerincbántalmakkal küzdők, sérült sportolók.TRX-szel visszaszerezhető az elveszett izomerő és mozgásterjedelem. Kezdők és speciális problémával rendelkezők edzéstervezése, edzés lebonyolítása mindenképpen szakembert tesz szükségessé.Nem megfelelően kivitelezett gyakorlatok sérüléshez vezethetnek!

Image module

Hartvich-Bilik Zsuzsanna vagyok a Body Space vezetője, 2001-ben végeztem az ELTE B.G. Gyógypedagógiai T.K. Főiskola tanár és terapeuta szakán, kiváló eredménnyel. Munkám legnagyobb részében szenzoros integrációs- (mozgáskoordinációs és egyensúlyérzék fejlesztő), kognitív -,és labdaterápiákat tartottam ép, vagy sérült, felnőtt/gyermek pácienseimnek. Szakdolgozatommal egy akkoriban újnak számító, mozgásfejlettségi és értelmi képességet vizsgáló tesztet segítettem bevezetni M.o.-on, ami azóta nagy mértékben elterjedt.

2002-ben aerobik edző lettem (Fitness Akadémia), ezután számos helyen tartottam (Budapest, Eger, Szolnok..) alakformáló, erősítő, funkcionális, és köredzéseket (kézilabda csapatoknál), gerinc-, és tartásjavító tornát nagy labdával…

8-38 éves koromig versenyszerűen kézilabdáztam, a saját “bőrömön” tapasztalt számos sportsérülés rehabilitációja közben (térd elülső keresztszalag és meniscus szakadás, váll: Bankart-laesio, többszörös könyök és boka sérülések, gerincsérv stb..), ismerkedtem meg a TRX-szel.

2015-ben a TRX SMSTC (Sport Medicine Suspension Training Course) továbbképzés keretében, a TRX gyógyászati célú felhasználását sajátítottam el.Nagyon szeretem ezt az eszközt, mert igen sokoldalúan használható, remekül alkalmas az izomerő fokozására, állóképesség fejlesztésére, alakformálásra, az alapvető mozgásminták korrekt (!) betanításával (törzsizmok együttműködésével, vállövi stabilizációval, alsó végtag mozgásmintáival és ezek variációival…) olyan erős törzsizomzatot érhetünk el, amivel meg is előzhető számos sport, vagy egyéb sérülés, betegség.

Ha valaki másfajta edzésmódszert részesít előnyben (pl.: feszesítő, alakformáló, erősítő, funkcionális, köredzés, v. gerinc- és tartásjavító ..) itt erre is van lehetősége, mert számos más eszközzel is tartok egy, illetve kétszemélyes edzéseket.

Mindenkit szerettel várok aki szeretne erősödni, szálkásodni, lefogyni, átalakulni, fájó ízületekkel, gerincproblémákkal küzd, vagy sportsérülés után szeretne visszatérni a sportjához…!